Lajoskomárom
 

  magyar deutsch


Lajoskomárom hivatalos honlapja


Polgármesteri Hivatal: 8136 Lajoskomárom, Komáromi u.4.
Tel: (25)240-375 Fax: (25)240-376
E-mail: lajoskom@lkomnet.hu

LEGFRISSEBB

☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼

T Á J É K O Z T A TÓ

„Nyári diákmunka”

elnevezésű munkaerő-piaci program indításáról

 

Tisztelt lajoskomáromi Diákok!

A 2013-2017-es évekhez hasonlóan a Nemzetgazdasági Minisztérium koordinálása mellett a kormányhivatalok foglalkoztatási főosztályai és a járási hivatalok foglalkoztatási osztályai megvalósításával „Nyári diákmunka” elnevezéssel munkaerő-piaci program indul.

Ennek keretében Lajoskomárom Önkormányzata Önkormányzata a Fejér Megyei Kormányhivatal Enyingi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának közreműködésével foglalkoztatást szervez diákok számára a nyári szünetben.

A foglalkoztatás 2018. július 1. és 2018. augusztus 31. közötti időszakban valósul meg. Napi 4 órás munkaidőben, 69.000,- forint/hó bruttó munkabérért.

A munkára jelentkezés feltétele

-          lajoskomáromi lakcím igazolása,

-          a program kezdő időpontjában idősebbek 16 évnél, de a program befejezésekor sem töltik még be a 25. életévüket,

-          nappali tagozatos tanulói, hallgatói jogviszony, érvényes diákigazolvány,

-          közvetítést kérőként kérték nyilvántartásba vételüket az Enyingi Járási Hivatal Foglalkozatási Osztályánál,

-          foglalkoztatásra irányuló, vagy vállalkozási jogviszonnyal nem rendelkeznek.

 

Regisztrációhoz kérjük vigyétek magatokkal:

  • személyazonosító igazolványt,
  • lakcímet igazoló hatósági igazolványt,
  • társadalombiztosítási hatósági igazolványt,
  • adóigazolványt vagy igazolást annak megigényléséről,
  • diákigazolványt/tanulói v. hallgatói jogviszony igazolást.

További részletes tájékoztatásért keresse fel a Lajoskomáromi Polgármesteri Hivatalt vagy a Fejér Megyei Kormányhivatal Enyingi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályát.

 

Pirtyák Zsolt s.k.

 polgármester

 

 ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣

Figyelemfelhívás sertéstartók részére - sertéspestis

 Tisztelt Sertéstartók!

 2018.04. 23-án a NÉBIH ÁDI vizsgálati eredménye által is igazoltan megjelent az afrikai sertéspestis Magyarországon, Heves megyében. A súlyos gazdasági károk megelőzése érdekében nagyon nagy jelentősége van a járvány terjedése, illetőleg házisertés-állományra történő átterjedése megakadályozásának.

Ezért a Megyei Főállatorvos FE/ÉbÁO/00118-65/2018. sz. utasítása és az Országos Főállatorvos 1/20218. számú határozata (a továbbiakban: Hat.) alapján felhívom a figyelmüket az alábbi, haladéktalanul megteendő kötelezettségeinkre:

1.    Jelentéstétel a Hivatalom felé az alábbi esetben:

-          a napi elhullás bármely korcsoportban az elmúlt 10 nap átlagához képest megemelkedett legalább 100 db-os sertésállomány esetében (Hat. 2.10.)

2.    Jelentéstétel a szolgáltató állatorvosuk, vagy a Hivatalom felé az alábbi esetben:

-          az észleléstől számított 24 órán belül, amennyiben

       afrikai-, vagy klasszikus sertéspestisre gyanakszanak,

       ha a sertésük elhullott, vagy megbetegedett. (Hat. 2.7.)

3.    Tartsa be az alábbi előírásokat ! (Hat. 2.14. és 4. melléklete)

-          Az Állat-egészségügyi Szabályzat kiadásáról szóló 41/1997. (V.28.) FM rendelet szerinti állattartási, állattenyésztési technológiákat, teljesítette az általános járványvédelem terén előírt feladatokat, előírásokat!

-          Állati eredetű élelmiszerhulladék etetése (pl.: moslék) TILOS! Az érintett sertésállományt állami kártalanítás nélkül fel kell számolni, amennyiben bizonyítást nyer, hogy ezt a tilalmat szándékosan megszegték!

-          A hullákat és egyéb állati eredetű melléktermékeket a 1069/2009/EK rendeletben foglaltaknak megfelelően kezelje és ártalmatlanítsa!

-          Akadályozza meg, hogy sertései kilőtt, vagy elhullott vaddisznók testével vagy azok bármely részével érintkezhessenek!

-          Amennyiben legalább 100 db sertést tart, a sertéstartó telepre belépni csak kéz- és lábbeli fertőtlenítés, átöltözés vagy egyszer használatos védőköpeny és védőlábbeli felvétele után lehet!

Ennek az előírásnak a betartása ajánlott a 100 db sertésnél kisebb állományok esetében is.

-          A sertéstartó épületbe (ólba) belépni csak a kizárólag az erre a céjra használt ruhában és lábbeliben, vagy egyszer használatos védőköpeny és védőlábbeli felvétele után szabad! Csak az lépjen be a sertéstartó épületbe (ólba) akinek feltétlenül szükséges.

-          Sertéseket csak megbízható, a központi adatbázisban nyilvántartott helyről, szállítási dokumentumokkal együtt szabad vásárolni!

-          Amennyiben legalább 100 db sertést tart, kötelező olyan kerítés alkalmazása, amely alkalmas ember, kóbor állat vagy vadon élő állat behatolásának megakadályozására. Ennek az előírásnak a betartása ajánlott a 100 db sertésnél kisebb állományok esetében is.

-          Amennyiben legalább 100 db sertést tart, kötelező olyan, az állategészségügyi hatóság által jóváhagyott járványvédelmi intézkedési terv, amely kiterjed a személyi higiéniára és a takarítás és fertőtlenítés végrehajtásra a telepen. Ennek az előírásnak a betartása ajánlott 100 db sertésnél kisebb állományok esetében is.

4.    Amennyiben ideiglenesen, vagy tartósan kültéren tart sertéseket

-          kettős kerítés alkalmazásával tartsa távol a vadállományt. (Hat. 2.13.)

Fejér Megyei Kormányhivatal

 

 ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣

Tisztelt Lakosság!

A „VIRÁGOS MAGYARORSZÁG” VERSENY

zsűrije június hónapban értékeli településünket

 

Erre készülve, egy helyi munkacsoport fogja össze a feladatok összeállítását és megvalósítását, továbbá számítunk az egész település lakosságára a saját lakókörnyezet rendezésében, virágosításában, az előkertek gondozásában, csinosításában. Ennek ösztönzésére a Képviselő-testület versenyt hirdet – a mottóhoz igazodva - „RENDES PORTA” címre és díjazásra.

1.      Várjuk azok jelentkezését, akik saját lakóházuk és előkert részük virágosításában tevékenykednek. A jelentkezők között kerül kiosztásra a „Rendes Porta” cím, közülük az első három helyezett pénzjutalomban részesül 50 000; 30 000; 20 000 Ft összeggel.

2.      Úgyszintén várjuk csoportok, közösségek, civil szervezetek, baráti társaságok jelentkezését, akik vállalkoznak egy-egy közintézmény környezetének, közterületi részének rendezésére, virágosítására vagy felkészülés során elvégzendő felújítás megvalósítására a munkacsoport irányításával. A legaktívabb csoportok részére felajánlott pénzjutalom 150 000; 100 000 és 80 000 Ft. A településen kiültetésre kerülő egynyári virágokat az Önkormányzat egyben rendeli meg a termelőtől, ehhez a lakosság is csatlakozhat. A középületek előtti parkok szépítésére, gondozására jelentkező csoportok az oda ültetendő növényeket ingyen kapják az Önkormányzattól.

3.      Szándékunkban áll még a bírálatot megelőző időszakban szemétszedő akció szervezése is: elsőként április hónapban, melyre plakátokon, Facebook-on, stb hívjuk majd a faluért tenni akarókat!

Képviselőtestület

 

☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

 

A település aktuális eseményeiről bővebb információkat, beszámolókat, fotógalériákat a hivatalos facebook oldalunkon találhat.

             https://www.facebook.com/Lajoskomárom-hivatalos-oldala-627519507375155/

☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼

KÖZTEMETŐKRŐL

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy elkészült az önkormányzati fenntartású KÖZTEMETŐK KÖRNYEZETRENDEZÉSI ÉS FEJLESZTÉSI TANULMÁNYTERVE. A tanulmányterv megtekinthető a Községháza épületében lévő hirdetőtáblán  és a települési web felületen (Lsd: www.lajoskomárom.hu).

Köszönettel fogadjuk a környezetrendezési tervvel kapcsolatos véleményeket, melyeket írásban a Lajoskomáromi Polgármesteri Hivatalba (8136 Lajoskomárom, Komáromi u. 4.   Email: lajoskom@lkomnet.hu) kérünk eljuttatni.

 

 ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

TÁJÉKOZTATÁS
 
A VERTIKÁL ZRT. 2013-ban vezette be az évente egy alkalommal, az ingatlantulajdonossal előre egyeztetett időpontban a háztartásban keletkezett lom háztól történő elszállítását, úgy, mint feleslegessé vált használati tárgyakat, eszközöket, bútorokat.
Ez azt jelenti, hogy a lakosság bejelentkezést követően igénybe veheti egész évben a lomhulladék elszállítását.
A nagydarabos lom (pl. bútor) kivételével a kisebb méretű anyagok a hatékonyabb elszállítás és szétszóródás megakadályozása érdekében kizárólag bezsákolva, kötegelve kerülnek elszállításra (A lomtalanítás nem konténerben történik.)


 Nem tartoznak a lomtalanítás körébe, így nem kerülnek elszállításra:
 -          gally, salak, trágya, szalma, egyéb növényi és állati hulladék, építési, bontási hulladék, egyéb mezőgazdasági,
            ipari hulladék;

-          elektromos, elektronikai készülékek (pl. TV-készülék, hűtőgép …);
-          veszélyes hulladékok, gumiabroncs;
-          heti hulladékszállítás körébe tartozó háztartási, valamint gazdálkodói-vállalkozói tevékenységből származó hulladék.
 

Az elszállítás feltétele, hogy a közszolgáltatásba bekapcsolt ingatlanhasználónak NE legyen díjhátraléka!
FONTOS!
A lomtalanítás körébe tartozó hulladékokat készítse ki az ingatlan elé, előre egyeztetett időpontban!

A lomtalanítási igényt az alábbi régiós elérhetőség egyikén lehet jelezni a közszolgáltató felé:

Központ, Polgárdi Régió:       (22) 576 – 070
e-mail:                                    penzugy@vertikalrt.hu

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS

az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.

A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet értelmében tilos a növényzet, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett, vagy kerti hulladék szabadtéri égetése, kivéve, ha azt külön jogszabály – pl. növény egészségügyi okból hatósági engedély beszerzése mellett – megengedi. Avar és kerti hulladék égetését csak az adott település önkormányzata engedélyezheti rendeletében, de égetni ebben az esetben is csak a rendeletben meghatározott helyen, napokon és módon szabad.

(LAJOSKOMÁROM településen: szeptember 1-től május 31-ig terjedő időszakban SZERDAI és SZOMBATI napokon 10.00 és 18.00 órai közötti időben lehet!)[1]

Külterületi ingatlanok esetében, amennyiben az égetést jogszabály megengedi, előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal (irányított égetés). Továbbra is megengedett a kerti grillezés és a tűzön történő sütés-főzés a tűz állandó felügyelete mellett.

A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet tartalmazza. A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani. Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének. A felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet és életveszélyt jelentő, vagy súlyos kárt okozó tüzek forrásává válhat.

A szabadtéri tűz kockázata jelentősen függ az időjárási viszonyoktól, a száraz és szeles időjárás elősegíti a tűz kialakulását, továbbterjedését. Erdőtűz-veszélyes időszakban országos szinten a vidékfejlesztési miniszter, területi szinten az erdészeti hatóság tűzgyújtási tilalmat rendelhet el, mely esetén az érintett területen akkor is tilos a tűzgyújtás – beleértve a kijelölt tűzrakóhelyeket is –, ha azt egyébként más jogszabály megengedi.

A jogszabályi tilalom ellenére, illetve jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység miatt az önkormányzat, a környezetvédelmi hatóság és a tűzvédelmi hatóság bírságot szabhat ki.

 

Tűzgyújtási tilalommal és erdőtüzekkel kapcsolatos további információkért keresse fel a katasztrófavédelem oldalait (http://www.katasztrofavedelem.hu, http://.....katasztrofavedelem.hu ), vagy a NÉBIH Erdészeti Igazgatóság honlapját (www.erdotuz.hu). Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság tájékoztató kisfilmjei az alábbi linkeken tekinthetőek meg:

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_video_index2&vid=39

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_video_index2&vid=32[1] 18/2011. (XII.1.) önkormányzati rendelet

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Tisztelt Böngészők!

A helyi média szerepe az információközvetítésben, egyre fontosabb szerepet tölt be. Fokozatosan nő a jelentőségük, az emberek egyre inkább kezdenek foglalkozni a szűkebben vett lakóhelyükkel, a helyi kérdésekkel.
A lajoskomáromi lakosság teljes körű tájékoztatására törekedve;

- 2014. novemberében indult útjára Kutas Hírmondó néven, havi újságunk, melyben településünket érintő hírek, események, információkat találnak.

- Az online információs rendszerünket frissítettük, weboldalunk  /www.lajoskomarom.hu/ megújult arculattal, új elemekkel bővült. Rendszeresen frissülő tartalommal jelentkezik. A tartalom feltöltése még folyamatban van, így  előfordulhatnak még hiányosságok, amelyekért elnézésüket kérjük!
A weboldal mellett Facebook oldal üzemeltetését is elkezdtük, a legfrissebb híreket, programokat és a rendezvényeken készült fotókat osztjuk meg az érdeklődőkkel.

- Ahhoz hogy a köztájékoztatás a lakosság minden rétegéhez utat találjon a harmadik eszköz; a helyi televízió, amely 2011-ben újult meg, és azóta havonta két adást sugároz a helyi kábeltévén. Az adások az internetes oldalunkon és a youtube.com oldalon is elérhetőek! A Kutas Tv stábja átfogó, mindenre  kiterjedő képet ad a falu közösségi életéről, a lakosságnak.

A megújulás tehát elindult, ezzel kapcsolatban bármilyen észrevétel, javaslatot szívesen fogadunk a kutasteve@gmail.com címen vagy személyesen a könyvtárban!

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

 

Szeretettel köszöntjük Lajoskomárom megújult honlapján!

Áldott, békés karácsonyt kívánunk!


Copyright © Lajoskomárom.hu 2018 | web: KataPorta.net | KataPorta | KataPorta Linktár