Lajoskomárom
 

  magyar deutsch


Lajoskomárom hivatalos honlapja


Polgármesteri Hivatal: 8136 Lajoskomárom, Komáromi u.4.
Tel: (25)240-375 Fax: (25)240-376
E-mail: lajoskom@lkomnet.hu

LEGFRISSEBB

☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼

 

Pályázati felhívás háziorvosi álláshely betöltésére

 Lajoskomárom Nagyközség Önkormányzata pályázatot hirdet a lajoskomáromi vegyes háziorvosi körzet 2019. január 1. napjától történő, vállalkozási formában való ellátására. A pályázat benyújtásának határideje: 2018. november 20.

 

A részletes pályázati kiírást a közérdekű információk menüpontban olvashatják!

 

 ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣

Figyelemfelhívás sertéstartók részére - sertéspestis

 Tisztelt Sertéstartók!

 2018.04. 23-án a NÉBIH ÁDI vizsgálati eredménye által is igazoltan megjelent az afrikai sertéspestis Magyarországon, Heves megyében. A súlyos gazdasági károk megelőzése érdekében nagyon nagy jelentősége van a járvány terjedése, illetőleg házisertés-állományra történő átterjedése megakadályozásának.
A részletes tájékoztatást a közérdekű információk menüpontban olvashatják!

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

 

A település aktuális eseményeiről bővebb információkat, beszámolókat, fotógalériákat a hivatalos facebook oldalunkon találhat.

             https://www.facebook.com/Lajoskomárom-hivatalos-oldala-627519507375155/

☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼

 ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

TÁJÉKOZTATÁS
 
A VERTIKÁL ZRT. 2013-ban vezette be az évente egy alkalommal, az ingatlantulajdonossal előre egyeztetett időpontban a háztartásban keletkezett lom háztól történő elszállítását, úgy, mint feleslegessé vált használati tárgyakat, eszközöket, bútorokat.
Ez azt jelenti, hogy a lakosság bejelentkezést követően igénybe veheti egész évben a lomhulladék elszállítását.
A nagydarabos lom (pl. bútor) kivételével a kisebb méretű anyagok a hatékonyabb elszállítás és szétszóródás megakadályozása érdekében kizárólag bezsákolva, kötegelve kerülnek elszállításra (A lomtalanítás nem konténerben történik.)


 Nem tartoznak a lomtalanítás körébe, így nem kerülnek elszállításra:
 -          gally, salak, trágya, szalma, egyéb növényi és állati hulladék, építési, bontási hulladék, egyéb mezőgazdasági,
            ipari hulladék;

-          elektromos, elektronikai készülékek (pl. TV-készülék, hűtőgép …);
-          veszélyes hulladékok, gumiabroncs;
-          heti hulladékszállítás körébe tartozó háztartási, valamint gazdálkodói-vállalkozói tevékenységből származó hulladék.
 

Az elszállítás feltétele, hogy a közszolgáltatásba bekapcsolt ingatlanhasználónak NE legyen díjhátraléka!
FONTOS!
A lomtalanítás körébe tartozó hulladékokat készítse ki az ingatlan elé, előre egyeztetett időpontban!

A lomtalanítási igényt az alábbi régiós elérhetőség egyikén lehet jelezni a közszolgáltató felé:

Központ, Polgárdi Régió:       (22) 576 – 070
e-mail:                                    penzugy@vertikalrt.hu

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS

az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.

A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet értelmében tilos a növényzet, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett, vagy kerti hulladék szabadtéri égetése, kivéve, ha azt külön jogszabály – pl. növény egészségügyi okból hatósági engedély beszerzése mellett – megengedi. Avar és kerti hulladék égetését csak az adott település önkormányzata engedélyezheti rendeletében, de égetni ebben az esetben is csak a rendeletben meghatározott helyen, napokon és módon szabad.

(LAJOSKOMÁROM településen: szeptember 1-től május 31-ig terjedő időszakban SZERDAI és SZOMBATI napokon 10.00 és 18.00 órai közötti időben lehet!)[1]

Külterületi ingatlanok esetében, amennyiben az égetést jogszabály megengedi, előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal (irányított égetés). Továbbra is megengedett a kerti grillezés és a tűzön történő sütés-főzés a tűz állandó felügyelete mellett.

A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet tartalmazza. A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani. Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének. A felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet és életveszélyt jelentő, vagy súlyos kárt okozó tüzek forrásává válhat.

A szabadtéri tűz kockázata jelentősen függ az időjárási viszonyoktól, a száraz és szeles időjárás elősegíti a tűz kialakulását, továbbterjedését. Erdőtűz-veszélyes időszakban országos szinten a vidékfejlesztési miniszter, területi szinten az erdészeti hatóság tűzgyújtási tilalmat rendelhet el, mely esetén az érintett területen akkor is tilos a tűzgyújtás – beleértve a kijelölt tűzrakóhelyeket is –, ha azt egyébként más jogszabály megengedi.

A jogszabályi tilalom ellenére, illetve jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység miatt az önkormányzat, a környezetvédelmi hatóság és a tűzvédelmi hatóság bírságot szabhat ki.

 

Tűzgyújtási tilalommal és erdőtüzekkel kapcsolatos további információkért keresse fel a katasztrófavédelem oldalait (http://www.katasztrofavedelem.hu, http://.....katasztrofavedelem.hu ), vagy a NÉBIH Erdészeti Igazgatóság honlapját (www.erdotuz.hu). Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság tájékoztató kisfilmjei az alábbi linkeken tekinthetőek meg:

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_video_index2&vid=39

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_video_index2&vid=32[1] 18/2011. (XII.1.) önkormányzati rendelet

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Tisztelt Böngészők!

A helyi média szerepe az információközvetítésben, egyre fontosabb szerepet tölt be. Fokozatosan nő a jelentőségük, az emberek egyre inkább kezdenek foglalkozni a szűkebben vett lakóhelyükkel, a helyi kérdésekkel.
A lajoskomáromi lakosság teljes körű tájékoztatására törekedve;

- 2014. novemberében indult útjára Kutas Hírmondó néven, havi újságunk, melyben településünket érintő hírek, események, információkat találnak.

- Az online információs rendszerünket frissítettük, weboldalunk  /www.lajoskomarom.hu/ megújult arculattal, új elemekkel bővült. Rendszeresen frissülő tartalommal jelentkezik. A tartalom feltöltése még folyamatban van, így  előfordulhatnak még hiányosságok, amelyekért elnézésüket kérjük!
A weboldal mellett Facebook oldal üzemeltetését is elkezdtük, a legfrissebb híreket, programokat és a rendezvényeken készült fotókat osztjuk meg az érdeklődőkkel.

- Ahhoz hogy a köztájékoztatás a lakosság minden rétegéhez utat találjon a harmadik eszköz; a helyi televízió, amely 2011-ben újult meg, és azóta havonta két adást sugároz a helyi kábeltévén. Az adások az internetes oldalunkon és a youtube.com oldalon is elérhetőek! A Kutas Tv stábja átfogó, mindenre  kiterjedő képet ad a falu közösségi életéről, a lakosságnak.

A megújulás tehát elindult, ezzel kapcsolatban bármilyen észrevétel, javaslatot szívesen fogadunk a kutasteve@gmail.com címen vagy személyesen a könyvtárban!

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥


Copyright © Lajoskomárom.hu 2019 | web: KataPorta.net | KataPorta | KataPorta Linktár