Lajoskomárom
 

  magyar deutsch


Lajoskomárom hivatalos honlapja


Polgrmesteri Hivatal: 8136 Lajoskomrom, Komromi u.4.
Tel: (25)240-375 Fax: (25)240-376
E-mail: lajoskom@lkomnet.hu

Figyelemfelh��v��s sert��start��k r��sz��re - sert��spestis

Figyelemfelhívás sertéstartók részére - sertéspestis

 

Tisztelt Sertéstartók!

 

2018.04.023.-án a NÉBIH ÁDI vizsgálati eredménye által is igazoltan megjelent az afrikai sertéspestis Magyarországon, Heves megyében. A súlyos gazdasági károk megelzése érdekében nagyon nagy jelentsége van a járvány terjedése, illetleg házisertés-állományra történ átterjedése megakadályozásának.

Ezért a Megyei Fállatorvos FE/ÉbÁO/00118-65/2018. sz. utasítása és az Országos Fállatorvos 1/20218. számú határozata (a továbbiakban: Hat.) alapján felhívom a figyelmüket az alábbi, haladéktalanul megteend kötelezettségeinkre:

1.    Jelentéstétel a Hivatalom felé az alábbi esetben:

-          a napi elhullás bármely korcsoportban az elmúlt 10 nap átlagához képest megemelkedett legalább 100 db-os sertésállomány esetében (Hat. 2.10.)

2.    Jelentéstétel a szolgáltató állatorvosuk, vagy a Hivatalom felé az alábbi esetben:

-          az észleléstl számított 24 órán belül, amennyiben

       afrikai-, vagy klasszikus sertéspestisre gyanakszanak,

       ha a sertésük elhullott, vagy megbetegedett. (Hat. 2.7.)

3.    Tartsa be az alábbi elírásokat ! (Hat. 2.14. és 4. melléklete)

-          Az Állat-egészségügyi Szabályzat kiadásáról szóló 41/1997. (V.28.) FM rendelet szerinti állattartási, állattenyésztési technológiákat, teljesítette az általános járványvédelem terén elírt feladatokat, elírásokat!

-          Állati eredet élelmiszerhulladék etetése (pl.: moslék) TILOS! Az érintett sertésállományt állami kártalanítás nélkül fel kell számolni, amennyiben bizonyítást nyer, hogy ezt a tilalmat szándékosan megszegték!

-          A hullákat és egyéb állati eredet melléktermékeket a 1069/2009/EK rendeletben foglaltaknak megfelelen kezelje és ártalmatlanítsa!

-          Akadályozza meg, hogy sertései kiltt, vagy elhullott vaddisznók testével vagy azok bármely részével érintkezhessenek!

-          Amennyiben legalább 100 db sertést tart, a sertéstartó telepre belépni csak kéz- és lábbeli ferttlenítés, átöltözés vagy egyszer használatos védköpeny és védlábbeli felvétele után lehet!

Ennek az elírásnak a betartása ajánlott a 100 db sertésnél kisebb állományok esetében is.

-          A sertéstartó épületbe (ólba) belépni csak a kizárólag az erre a céjra használt ruhában és lábbeliben, vagy egyszer használatos védköpeny és védlábbeli felvétele után szabad! Csak az lépjen be a sertéstartó épületbe (ólba) akinek feltétlenül szükséges.

-          Sertéseket csak megbízható, a központi adatbázisban nyilvántartott helyrl, szállítási dokumentumokkal együtt szabad vásárolni!

-          Amennyiben legalább 100 db sertést tart, kötelez olyan kerítés alkalmazása, amely alkalmas ember, kóbor állat vagy vadon él állat behatolásának megakadályozására. Ennek az elírásnak a betartása ajánlott a 100 db sertésnél kisebb állományok esetében is.

-          Amennyiben legalább 100 db sertést tart, kötelez olyan, az állategészségügyi hatóság által jóváhagyott járványvédelmi intézkedési terv, amely kiterjed a személyi higiéniára és a takarítás és ferttlenítés végrehajtásra a telepen. Ennek az elírásnak a betartása ajánlott 100 db sertésnél kisebb állományok esetében is.

4.    Amennyiben ideiglenesen, vagy tartósan kültéren tart sertéseket

-          ketts kerítés alkalmazásával tartsa távol a vadállományt. (Hat. 2.13.)

Fejér Megyei Kormányhivatal


Copyright © Lajoskomárom.hu 2023 | web: KataPorta.net | KataPorta | KataPorta Linktr