Lajoskomárom
 

  magyar deutsch
Közadat Localinfo

Barrierefreie Version
2023. június
H
K
SZ
CS
P
SZ
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


2023. június 3. szombat,
Klotild napja van

Lajoskomárom Offizielle Website

Büro des Oberbürgermeisters: H - 8136 Lajoskomárom, Komáromi str. 4. UNGARN
Tel: (0036 30)400 34 54
E-mail: lajoskom@lkomnet.hu
Siedlung


 

 

Lajoskomárom großen unserem Land ist die jüngste Gemeinde in einer Ortschaft. Am Ende des 18. Jahrhunderts, einer riesigen, dichten Waldbestand in der heutigen Lajoskomárom Ort. Im Jahre 1802 gründete er die Familie Batthyány Enying, mit der Absicht, dass die relativ große Ländereien in der Wirtschaft kann Leibeigenen machen. Im Jahre 1802 begannen Siedler, um die ausgewählte TRACT wieder zu bevölkern. Das Dorf wurde Lajoskomárom den Namen ein, der Gründer von Prinz Louis Batthyány Vorname und die Bedeutung Mücke, slawischen Ursprungs "Kreis" aus der Zusammensetzung gebildet installiert.

 

 

http://www.lajoskomarom.hu/beta/images/tortenet/kat_temp.jpg

 

http://www.lajoskomarom.hu/beta/images/tortenet/ev_ref_temp.jpg

 

Die Straße westlich von Ozora umliegende Land war nicht Louis Lehnsherrn, aber sein Bruder Philippus. Deshalb war dieser Bereich die philippinische Berg Namen. Diese Reben bepflanzt wurden, die sich noch im Anbau ist. Im Jahr 1891 der führende Seidenkultur, um die Westseite der philippinischen Berg Weinberge mit Bäumen, Brombeere Schlag gepflanzt umarmen. Lajoskomárom Haus Orte Batthyány Buchstaben "H" (Prince) als bezeichnet. Hier wurden Land Schwaben aus dem ganzen Land, Slowaken und Ungarn gegeben. Die Menschen hier sind die Grundlage für professionelle Reputation Tier- und Pflanzenproduktion wurden zu Beginn des 19. Jahrhundert.

http://www.lajoskomarom.hu/beta/images/thumbs/zsirpince.jpg     http://www.lajoskomarom.hu/beta/images/thumbs/hutvagner.jpg

 

Az I. világháború után a lakosság a temető felé vezető út mentén gesztenyefákat telepített, a háborúban elesett lajoskomáromiak emlékére. Minden áldozatnak egy-egy fát ültettek. Ez lett a ma már védett gesztenyefasor.
Lajoskomárom Fejér megye délnyugati részén, A Kálo-ugari löszháton található, a Balatontól 30km-re. A falu mély talajvizű löszös síkságon fekszik, a löszréteg vízi hordalékra és homokos, agyagos pliocén rétegekre épült. Vizei a házakat határoló asszóvölgyben futnak, a felesleges csapadékvizet a község déli határán átfolyó Kutas-ér vezeti le. A patakon 1879-ben hozták létre az első tavat.

 


http://www.lajoskomarom.hu/beta/images/thumbs/fasor.jpg

A címer

H - betű a falu alapítójára herceg Batthyány Lajosra, illetve a H betűformában, mérnöki tervek alapján elkezdődő faluépítésére utal. A címeren megjelenik a három stilizált templomtorony, az alapító, illetve ma is meghatározó evangélikus, katolikus és református vallású felekezet jelképei. Láthatjuk a búzakalászt, mely kifejezi a település mezőgazdasági jellegét. A pajzs alsó részét a magyar nemzet színei zárják. A kék és sárga színek a helyi focicsapat színe. A pajzsot körülöleli a Batthyány család címeréből átvett ciráda és korona.

 

http://www.lajoskomarom.hu/beta/pic/nagylogo.jpg

 

Középbogárd

Középbogárd már az 1700-as években is létező település volt. Nevét – Közép pusztabogár - onnan kapta, hogy a környéken lévő 9 puszta központja volt. A településről a legkorábbi írásos emlék 1786-ból származik. 1920-as években csatolták Lajoskomáromhoz.

Kölsősáripuszta

A sáripusztai ménes a magyar lótenyésztés egyik nagy múltra visszatekintő és méltán elismert fellegvára. A legnemesebb hagyományok és a XXI. Századi kihívások formálták és formálják ma is Sáripusztát, tették és teszik képesség arra, hogy nemes állatok sorával és számtalan trófeával büszkélkedhessen a magyar lovassport, lósport és ez a ménes. A szakmai hozzáértés, az elhivatottság és a sok tekintetben egyedülálló adottságok teremtenek ideális környezetet ló és lovasa számára egyaránt.

Az Enyingi Agrár Rt. tulajdonát képező ménes a Társaság 600 hektáros terültén helyezkedik el. A Balatontól 20 km-re délre fekvő festői szépségű dombvidék háborítatlan nyugalmat és zavartalan környezetet kínál kikapcsolódáshoz, munkához vagy tanuláshoz.

Lajoskomárom 2014. All rights reserved.

 


Copyright © Lajoskomárom.hu 2023 | web: KataPorta.net | KataPorta | KataPorta Linktár