Lajoskomárom
 

  magyar deutsch
Kzadat Localinfo

Akadlymentes verzi
2023. jnius
H
K
SZ
CS
P
SZ
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


2023. június 3. szombat,
Klotild napja van

Lajoskomárom hivatalos honlapja

Polgrmesteri Hivatal: 8136 Lajoskomrom, Komromi u. 4.
Tel: (30)400 34 54
E-mail: lajoskom@lkomnet.hu
Telep��l��s��nk


 

A szp Mezfld kzppontjban

Lajoskomrom 2400 lelkes, j gazda-hagyomnyaira s hrre bszke telepls Fejr megye dlnyugati rszn. A kiterjedt nagykzsg rszt kpezi Kzpbogrd s Klssripuszta is. A telepls szles utcival, polt parkjaival rendkvl kellemes benyomst kelt. A telepls jvedelemtermelst ma is a mezgazdasg hatrozza meg. A j minsg, 7567 Ha kiterjeds terleten 11 mezgazdasgi zem, kb. 52 csaldi gazdasg s 186 stermel foglalkozik nvnytermesztssel s llattenysztssel.

H bet a falu alaptjra herceg Batthyny Lajosra, illetve a H betformban, mrnki tervek alapjn elkezdd faluptsre utal. A cmeren megjelenik a hrom stilizlt templomtorony, az alapt, illetve ma is meghatroz evanglikus, katolikus s reformtus vallsi felekezet jelkpei. Lthatjuk a bzakalszt, mely kifejezi a telepls mezgazdasgi jellegt. A pajzs als rszt a magyar nemzet sznei zrjk. A kk s srga sznek a helyi focicsapat szne. A pajzsot krlleli a Batthyny csald cmerbl tvett cirda s korona.

 

Trtnete

Lajoskomrom nagykzsg haznk egyik legfiatalabb kzsge. A 18. szzad vgn mg egy hatalmas, srn bentt erd terlt el a mai Lajoskomrom helyn. 1802-ben alaptotta az enyingi Batthyny csald, azzal a szndkkal, hogy viszonylag hatalmas birtokait gazdasgosabban meg tudja mveltetni jobbgyaival. A beteleplk 1802-ben kezdtk benpesteni a kijellt terleteket. A teleptett kzsg a Lajoskomrom nevet kapta, mely alaptja herceg Batthyny Lajos keresztnevnek, s a sznyogos jelents, szlv eredet komrom sz sszettelbl keletkezett. Az ozorai ttl nyugatra elterl fldterlet mr nem Lajos hbrr, hanem ccs, Flp volt. Ezrt ez a terlet a Flp-hegy nevet kapta. Ide szlt teleptettek, amely a mai napig mvels alatt ll.

1891-ben a selyemtenyszts felkarolsra a Flp-hegyi szlk nyugati oldaln vezet csapst szederfkkal teleptettk be. Lajoskomrom hzhelyeit a Batthyny csald H (herceg) bet alakjban jellte ki. Itt kaptak fldet az orszg minden tjrl rkez svbok, ttok s magyarok. Az itt lakk a 19. szzad elejn megalapoztk szakmai hrnevket az llattenyszts s nvnytermeszts terletn. Az I. vilghbor utn a lakossg a temet fel vezet t mentn gesztenyefkat teleptett, a hborban elesett lajoskomromiak emlkre. Minden ldozatnak egy-egy ft ltettek. Ez lett a ma mr vdett Gesztenyefasor.

 

Fldrajzi adottsgai

Lajoskomrom Fejr megye dlnyugati rszn, a Kloz-igari lszhton tallhat, a Balatontl 30 kilomterre. A falu mly talajviz lszs sksgon fekszik, a lszrteg vzi hordalkra s homokos, agyagos pliocn rtegekre plt. Vizei a htakat hatrol asszvlgyben futnak, a felesleges csapadkvizet a kzsg dli hatrn tfoly Kutas-r vezeti le. A patakon 1879-ben hoztk ltre az els tavat. Ma t horgszt szolglja a szabadids tevkenysget. A kzsg hatrban tallt hvzforrs mg kiaknzsra vr. Lajoskomrom az M7 autplyrl Enying irnybl rhet el kzton, illetve a 64-es s a 63-as fthoz bektttal csatlakozik. Sifok s a Balaton a teleplstl 30 km, Szkesfehrvr, a koronz vros 50 km, Veszprm, a Kirlynk vrosa 45 km, a fvros, Budapest pedig
100 km tvolsgra fekszik.

 

 

Kzpbogrd

Kzpbogrd mr az 1700-as vekben is ltez telepls volt. Nevt Kzppusztabogrd onnan kapta, hogy a krnyken lv 9 puszta kzpontja volt. A teleplsrl a legkorbbi rsos emlk 1786- bl szrmazik. 1920-as vekben csatoltk Lajoskomromhoz.

 

Klssripuszta

A Sripusztai mnes a magyar ltenyszts egyik nagy mltra visszatekint s mltn elismert fellegvra. A legnemesebb hagyomnyok s a XXI. Szzadi kihvsok formltk s formljk ma is Sripusztt, tettk s teszik kpess arra, hogy nemes llatok sorval s szmtalan trfeval bszklkedhessen a magyar lovassport, lsport s ez a mnes. A szakmai hozzrts, az elhivatottsg s a sok tekintetben egyedlll adottsgok teremtenek idelis krnyezetet l s lovasa szmra egyarnt. Az Enyingi Agrr Rszvnytrsasg tulajdont kpez mnes a Trasg 600 hektros terletn helyezkedik el. A Balatontl 20 km-re dlre fekv festi szpsg dombvidk hbortatlan nyugalmat s zavartalan krnyezetet knl kikapcsoldshoz, munkhoz vagy tanulshoz.

 


Copyright © Lajoskomárom.hu 2023 | web: KataPorta.net | KataPorta | KataPorta Linktr